Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014

μαξιλάρι granny squareΠώς θα σας φαινόταν να είχατε αυτό το πανέμορφο μαξιλάρι στον καναπέ σας? Το ανακάλυψα πρόσφατα από το  blog  της attic24.Εμένα πάντως θα μου άρεσε πολύ. Είναι πολύ εύκολο και μπορείτε να το φτιάξετε ακόμα και με περισσεύματα από τα μαλλιά σας. Είναι πολύ μικρά granny square τα οποία ενώνουμε ραβοντάς τα με πισωβελονιά. Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά το πατρόν.. 

Πολύχρωμο μαξιλάρι attic 24

Πόντοι που χρησιμοποιούμε:
-Αλυσίδα / chain
-Ποδαράκι/ double crochet
-Βουβό / slipstitch

Υλικά που χρειαζόμαστε
-Νήματα σε χρώματα της επιλογής σας κατά προτίμηση λεπτά ώστε να πλέκονται με μικρό νούμερο βελονάκι. Εάν θέλετε μπορείτε να δείτε τους χρωματικούς συνδυασμούς της εικόνας και να κάνετε τους ίδιους. Τώρα τα νηματά σας αν θέλετε να είναι βαμβακερά ή ακρυλικά ή μάλλινα ή μισό μαλλί μισό ακρυλικό είναι κάτι που θα το αποφασίσετε εσείς οι ίδιοι ανάλογα με τα περισσεύματα που έχετε ή ανάλογα με το τι θέλετε να αγοράσετε.
-Βελονάκι νούμερο 2 ή 2,5 mm
-Βελόνα ραψίματος
-Γέμιση μαξιλαριού ή κάποιο παλιό μαξιλάρι που δεν χρειάζεστε
-Ύφασμα για το πίσω μέρος (προαιρετικά) εκτός αν κάνετε και το πίσω μέρος το μαξιλαριού με grannys
-Φόδρα (προαιρετικά)
-Φερμουάρ (προαιρετικά) σε περίπτωση που θέλετε να το κάνετε μαξιλαροθήκη και να το βγάζετε για να το πλένετε.

Ξεκινάμε..

Μοτίφ granny square (το συγκεκριμένο αποτελείται από 2 γύρους)

Κάνουμε 4 αλυσίδες και ενώνουμε με βουβό στην 1η αλυσίδα για να σχηματιστεί ένα κυκλάκι.

1oς γύρος: Κάνουμε 3 αλυσίδες και μέσα στο κυκλάκι πλέκουμε 2 ποδαράκια, πλέκουμε 3 αλυσίδες και μέσα στον κύκλο πλέκουμε 3 ποδαράκια, ξανά 3 αλυσίδες και 3 ποδαράκια μέσα στον κύκλο, 3 αλυσίδες και 3 ποδαράκια μέσα στον κύκλο, ενώνουμε με βουβό στην κορυφή της αρχικής αλυσίδας του γύρου μας.
Αλλάζουμε χρώμα .
2ος γύρος: Προχωράμε κάνοντας από 1 βουβό στους 3 επόμενους πόντους και  στο πρώτο κενό αλυσίδας 3 του προηγούμενου γύρου πλέκουμε [3 αλυσίδες και 2 ποδαράκια, ξάνα 3 αλυσίδες και 3 ποδαράκια] έτσι λοιπόν σχηματίστηκε η πρώτη γωνία, κάνουμε 1 αλυσίδα και στην επόμενη γωνία πλέκουμε [3 ποδαράκια, 3 αλυσίδες, 3 ποδαράκια], 1 αλυσίδα και στις 2 επόμενες γωνίες κάνουμε ότι ακριβώς κάναμε στην προηγούμενη και στο τέλος ενώνουμε με βουβό στην κορυφή της αρχικής αλυσίδας 3 του γύρου μας. Ράβουμε την κλωστή και τέλος.
Αυτό ήταν τελειώσαμε το πρώτο μας μοτιφάκι και με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσετε και τα επόμενα. 

Ανάλογα το μέγεθος που είναι το μαξιλάρι σας , αν έχει πλαινά ή πάτο, αν θέλετε να το ντύσετε μπρος πίσω ή μόνο μπροστά θα φτιάξετε και τον ανάλογο αριθμό μοτίφ.
Αφού λοιπόν τελειώσετε με τα μοτίφ ήρθε η ώρα να τα ενώσετε ραβοντάς τα. Θα χρησιμοποίησετε την βελονιά whip stitch (στα ελληνικά δυστυχώς δεν ξέρω πώς μεταφράζετε) και παρακάτω σας παραθέτω το link όπου μπορείτε να δείτε αναλυτικά πώς γίνεται η ένωση των μοτίφ με αυτή την βελονιά.
 http://crochet.about.com/od/Sewing-Techniques/tp/whip-stitch.htm
Εννοείται ότι το νήμα που θα χρησιμοποιήσετε για να κάνετε την ένωση δεν θα πρέπει να φαίνεται δηλαδή να έχει το ίδιο χρώμα με το χρώμα των μοτίφ. Στο tutorial φαίνεται διότι θέλει να μας δείξει πώς γίνεται η ένωση και πώς φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα.
Θα ενώσετε τόσα μοτίφ όση είναι η επιφάνειά σας. Στην εικόνα που έχει η attic έχει ενώσει 81 μοτίφ. Μην τρομάζετε είναι μικρά δεν θα σας πάρει πολύ!!
Αφού ενώσατε τα μοτίφ ήρθε η ώρα της ραπτικής! Όσα πιο πολλά ξέρετε τόσο καλύτερα για εσάς.
Περίπτωση 1η: όταν θα ντύσετε την μπροστινή και πίσω επιφάνεια του μαξιλαριού.
Ράβετε τις 3 πλευρές του τετραγώνου ή παραλληλογράμμου πάλι με whip stitch, βάζετε την γέμιση μέσα στην μαξιλαροθήκη και σε αυτό το σημείο συνεχίζετε να ράβετε και την τέταρτη πλευρά του μαξιλαριού. Αφού την ράψετε το μαξιλάρι σας είναι έτοιμο.
Περίπτωση 2η: όταν έχετε φτιάξει κάλυμμα μόνο για την μπροστινή πλευρά και πίσω θα βάλετε ύφασμα.
Εαν βρίσκεστε σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να ράψετε εσωτερικά μία φόδρα στην πλεκτή επιφάνεια. Αφού λοιπόν ράψατε και την φόδρα στο χέρι εννοείται γιατί είναι δύσκολο με μηχανή να ραφτούν τα πλεκτά, συνεχίζετε το ράψιμο ενώνοντας το πλεκτό σας με το πίσω ύφασμα και ράβετε τις 3 πλευρές. Στο σημείο αυτό καλό θα είναι να ράψετε και το φερμουάρ αν θέλετε. Τοποθετήτε την γέμιση του μαξιλαριού και κλείνετε το φερμουάρ!! Το μαξιλαράκι είναι έτοιμο!
Συγχαρητήρια.
Ότι και να επιλέξετε εύχομαι καλή επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου