Πατρόν με βελονάκι


 • Επίπεδα δυσκολίας πατρόν
Έχει τύχει πολλές φορές να συναντήσετε σε διάφορα πατρόν είτε με βελονάκι είτε με βελόνες τα επίπεδα δυσκολίας πλεξίματος  (π.χ. εύκολο, μέτριο, δύσκολο κτλ). Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι για να σας υποδείξουν αν ένα πατρόν απευθύνεται σε αρχάριους ή προχωρημένους. Για παράδειγμα μπορεί να έχετε δει ένα πατρόν μιας πολύ όμορφης ζακέτας  και να αναφέρεται ότι το πατρόν απεθύνεται σε έμπειρους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι απαγορευτικό για έναν αρχάριο απλά θα δυσκολευτείτε πολύ για να το πλέξετε ή τουλάχιστον θα πρέπει να επισπεύσετε την εξασκησή σας ώστε να ανεβάσετε το επιπεδό σας γρήγορα και να καταφέρετε να πλέξετε την όμορφη ζακέτα! Στο blog αυτό σε όλα τα πατρόν που δημοσιεύουμε θα αναγράφουμε το επίπεδο δυσκολίας.Σας  παραθέτουμε τα επίπεδα πλεξίματος και την επεξηγησή τους  ώστε να καταλαβαίνετε ένα πατρόν τι επίπεδο δυσκολίας έχει. 
α) Για αρχάριους - Σημαίνει ότι είναι ένα σχέδιο που απευθύνεται σε άτομα που πλέκουν πρώτη φορά και απαιτείται η γνώση μόνο των βασικών πλέξεων.
β) Έυκολο - Σημαίνει ότι είναι ένα σχέδιο που απευθύνεται σε άτομα που γνωρίζουν τις βασικές πλέξεις, γίνονται απλές εναλλαγές χρωμάτων, είναι ένα επαναλαμβανόμενο πατρόν που έχει απλά σχέδια και απλές εναλλαγές χρωμάτων.
γ) Μέτριο - Σημαίνει ότι είναι ένα σχέδιο που απευθύνεται σε άτομα που γνωρίζουν ποικιλία τεχνικών πέρα από τις βασικές πλέξεις περιλαμβάνοντας πλέξεις για δαντέλα, συνδυασμό βασικών πλέξεων, εναλλαγές νημάτων σε διάφορα χρώματα, αυξομειώσεις πόντων, σχέδια μέτριας δυσκολίας και τεχνικές κλεισίματος πλεκτού.
δ) Για έμπειρους  - Σημαίνει ότι είναι ένα σχέδιο που απευθύνεται σε άτομα που γνωρίζουν περίπλοκα χαρακτηριστικά πλεξίματος, δύσκολες τεχνικές, μπορούν να βγάλουν διαστάσεις σε μη επαναλαμβανόμενα πατρόν, περίπλοκες τεχνικές αλλαγής χρωμάτων, μπορούν να πλέξουν με πολύ λεπτά νήματα και πολύ λεπτά βελονάκια, να κάνουν λεπτή διαμόρφωση πλεκτού και εκλεπτυσμένες τεχνικές κλεισίματος.

Τι λέτε λοιπόν ξεκινάμε να φτιάξουμε κάτι??? 

ΠΑΤΡΟΝ ΜΕ ΒΕΛΟΝΑΚΙ

Πατρόν Νο1 - επίπεδο δυσκολίας ΕΥΚΟΛΟ


Αυτό το πανέμορφο τσαντάκι-πουγγί μπορείτε να το κάνετε δώρο στην κόρη σας, στην ανηψιά ή οπουδήποτε θέλετε..είναι πανεύκολο και πολύ όμορφο..Εναλλακτικά προσθέτετε επιπλέον πόντους και γίνεται μία κανονική τσάντα για να την κρατάτε!! Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μου!! Θα χαρώ να μου στείλετε τις δημιουργίες σας!! • Πόντοι που θα χρησιμοποιήσουμε και συντμήσεις
Ελληνική ορολογία
American terminology
αλ=αλυσίδα ή γαιτανάκι
ch=chain
αρ=άριχτο
sc=single crochet
μισό=μισό ποδαράκι
hdc=half double crochet
ποδ=ποδαράκι
dc=double crochet
βουβό ή βουβό γαιτανάκι
sl st=slip stich

Υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί:
1)    Νήμα Rozetti naturel cotton (cotton 100%) χρώμα μωβ
2)    Νήμα Rozetti naturel cotton (cotton 100%) χρώμα λευκό
3)    Βελονάκι Νο 4mm
4)    Βελονάκι Νο 7mm
5)    Βελόνα για ράψιμο
6)    Κλωστή για ράψιμο χρώμα λευκό


Ξεκινάμε κάνοντας δύο πλευρές  Πάμε λοιπόν να πλέξουμε την πρώτη πλευρά…
Παίρνουμε το μωβ χρώμα και πλέκουμε αλ 20.
Γραμμή 11 αρ στην δεύτερη αλυσίδα από το βελονάκι, και συνεχίζουμε και πλέκουμε αρ μέχρι το τέλος της αλυσίδας (19 αρ)
Γραμμή 2 1 αλ, 1 αρ στον ίδιο πόντο με την αλυσίδα και συνεχίζω και πλέκω αρ μέχρι το τέλος (19 αρ)
Γραμμή 32 αλ, 1 μισό στον ίδιο πόντο με την αλυσίδα, 2 μισά στον επόμενο πόντο και συνεχίζω και πλέκω μισά μέχρι τους δύο τελευταίους πόντους όπου στον προ-τελευταίο πλέκω 2 μισά και στον τελευταίο 1 μισό (21 μισά)
Γραμμή 42 αλ, 1 μισό στον ίδιο πόντο με την αλυσίδα και συνεχίζω πλέκοντας μισά μέχρι το τέλος (21 μισά)
Γραμμή 52 αλ, 1 μισό στον ίδιο πόντο με την αλυσίδα, 2 μισά στον επόμενο πόντο και συνεχίζω και πλέκω μισά μέχρι τους δύο τελευταίους πόντους όπου στον προ-τελευταίο πλέκω 2 μισά και στον τελευταίο 1 μισό (23 μισά)
Γραμμές 6,7,82 αλ, 1 μισό στον ίδιο πόντο με την αλυσίδα και συνεχίζω πλέκοντας μισά μέχρι το τέλος (23 μισά)
Γραμμή 9 - 2 αλ, 1 μισό στον ίδιο πόντο με την αλυσίδα, 2 μισά στον επόμενο πόντο και συνεχίζω και πλέκω μισά μέχρι τους δύο τελευταίους πόντους όπου στον προ-τελευταίο πλέκω 2 μισά και στον τελευταίο 1 μισό (25 μισά)
Γραμμές 10,11,12 - 2 αλ, 1 μισό στον ίδιο πόντο με την αλυσίδα και συνεχίζω πλέκοντας μισά μέχρι το τέλος (25 μισά)
Γραμμή 133 αλ, 1 ποδ στον ίδιο πόντο με την αλυσίδα και συνεχίζω και πλέκω ποδ μέχρι το τέλος (25 ποδ). Δένω.
Στο σημείο αυτό αλλάζουμε χρώμα και πλέκουμε με το λευκό.
Γραμμές 14,152 αλ, 1 μισό στον ίδιο πόντο με την αλυσίδα και συνεχίζω πλέκοντας μισά μέχρι το τέλος (25 μισά)
Γραμμή 16 – 1 αλ, 1αρ στον ίδιο πόντο με την αλυσίδα και συνεχίζω πλέκοντας αρ μέχρι το τέλος (25 αρ). Δένω.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω και την άλλη πλευρά.

     Αφού τελειώσω και με την δεύτερη πλευρά στο σημείο αυτό θα πρέπει να τις ενώσω. Κρατώ και τις δύο πλευρές μαζί ώστε να ταιριάζει απόλυτα η μία με την άλλη και πλέκω περιμετρικά με το λευκό νήμα ένα γύρο με άριχτα. Δηλαδή πλέκω τα δύο πλαινά της τσάντας (δεξί-αριστερό) και το κάτω μέρος. (βλέπε φωτογραφία). Αφού τελειώσω γυρνάω την τσάντα από την άλλη πλευρά (την καλή) ώστε να μην φαίνονται οι ενώσεις.

Λουλούδι
Πλέκω με μωβ χρώμα.
 1. 4 αλ και ενώνω με βουβό τον πρώτο πόντο της αλυσίδας ώστε να σχηματιστεί ένα μικρό κυκλάκι.
 2. Κάνω 6 αρ στο κέντρο του κύκλου και ενώνω με βουβό στο πρώτο αρ
 3. * 4 αλ, βουβό στον ίδιο πόντο της αλυσίδας, βουβό στο επόμενο αρ* επαναλαμβάνω από *…* μέχρι να σχηματιστούν 6 θηλιές από αλυσίδα. Δένω.
Στο σημείο παίρνω το λευκό χρώμα.
 1. Κάνω 1 βουβό στην πρώτη θηλιά από αλυσίδες  και συνεχίζω στην ίδια θηλιά, 1 αλ, 6 μισά, 1 αλ, 1 βουβό. Σχηματίστηκε το πρώτο πέταλο.
 2. Προχωράω στην επόμενη θηλιά από αλυσίδες κάνοντας 1 βουβό, 1 αλ, 6 μισά, 1 αλ, 1 βουβό. Σχηματίστηκε το δεύτερο πέταλο.
Συνεχίζω με αυτό τον τρόπο και στις υπόλοιπες θηλιές από αλυσίδα ώστε να σχηματιστούν 6 πέταλα. Τελειώνοντας δένω το νήμα και το ράβω.
Κορδελίτσα
Με το λευκό χρώμα κάνω 140 αλ. Δένω.
Την περνάω ανάμεσα στις θηλίτσες στην γραμμή που έπλεξα το ποδαράκι και το υπόλοιπο που περισσεύει το δένω έναν φιόγκο.
Χερούλι
Με το βελονάκι Νο 7 παίρνω ταυτόχρονα και τα 2 νήματα το μωβ και το λευκό και πλέκω αλ ανάλογα το μήκος που επιθυμώ να είναι το χερούλι. Όταν τελειώσω, δένω.
Έπειτα με μία βελόνα για ράψιμο και λευκή κλωστή ραψίματος κατά προτίμηση ράβω τα δύο άκρα του χερουλιού στο εσωτερικό πλαινό της τσάντας δηλαδή στο σημείο που έχει γίνει η ένωση με τα άριχτα .

Το τσαντάκι μας είναι έτοιμο!
Συγχαρητήρια!!!!


Πατρόν Νο2 - επίπεδο δυσκολίας ΜΕΤΡΙΟ

Το συγκεκριμένο μοτιφάκι το είδα σε ένα video στο you tube είναι από την HS Schulte και επειδή μου άρεσε πολύ σκέφτηκα να κάτσω να γράψω το πατρόν (αφού είδα το video τουλάχιστον 30 φορές) και να το μοιραστώ μαζί σας! Δεν είναι ανάγκη να δείτε και εσείς το video άλλες τόσες φορές..Με τα μοτιφάκια μπορούμε να φτιάξουμε κουβέρτες, ριχτάρια, τσάντες, μαξιλαροθήκες κτλ..αρκεί να έχουμε υπομονή να πλέκουμε..Σας εύχομαι καλή επιτυχία και για ότι χρειαστείτε εγώ είμαι εδώ!!
African flower μοτίφ
 • Πόντοι που θα χρησιμοποιήσουμε και συντμήσεις
Ελληνική ορολογία
American terminology
αλ=αλυσίδα ή γαιτανάκι
ch=chain
ποδ=ποδαράκι
dc=double crochet
βουβό ή βουβό γαιτανάκι
sl st=slip stich
αρ=άριχτο
Sc=single crochet
Βαθύ άριχτο
Deep single crochet

Υλικά
 • Βελονάκι Νο 3.5mm ή 4mm
 • Βελόνα για ράψιμο
 • Stitch marker ή μία μικρή παραμάνα
 • 3 χρώματα μαλλιού για πλέξιμο(λιλά, μώβ, λευκό)
Ξεκινάμε με το λιλά χρώμα...
Αλ 6 και ενώνω με βουβό στην πρώτη αλ για να σχηματιστεί ένα κυκλάκι
1ος γύρος: αλ 4 (μετράει σαν ποδαράκι) και μέσα στον κύκλο κάνω *1 ποδ + 1 αλ *, επαναλαμβάνω από * εώς * 5 φορές έτσι ώστε να έχω 5 κενά, ενώνω με βουβό στην κορυφή της αλ 4
Αλλάζω χρώμα και πλέκω με το μώβ..
2ος γύρος: αλ 3 (μετράει σαν ποδαράκι), 3 ποδ + 1 αλ μέσα στο κενό που είναι η αλυσίδα, *στο επόμενο κενό κάνω 4 ποδ + 1 αλ* και επαναλμβάνω από * εώς* σε όλα τα κενά μέχρι το τέλος, ενώνω με βουβό στην κορυφή της αλυσίδας 3
3ος γύρος: αλ 3 (μετράει σαν ποδαράκι), 6 ποδ+ 1 αλ στο κενό της αλ 3 ή στην τρύπα που είναι ακριβώς κάτω από το βελονάκι, *συνεχίζω στο επόμενο κενό με 7 ποδ + 1 αλ* και επαναλμβάνω από * εώς * μέχρι το τέλος σε όα τα κενά, ενώνω με βουβό στην κορυφή της αλ 3
Αλλάζω χρώμα και πλέκω ξανά με το λιλά..
4ος γύρος: αλ 2, από 1 αρ στους πρώτους 6 πόντους και φθάνοντας στο πρώτο κενό της αλ 1 του προηγούμνενου γύρου βάζω το βελονάκι μου στην ομάδα των 4 ποδ (στη μέση) του 2ου γύρου και κάνω 1 αρ (ή βαθύ άριχτο). Με αυτό τον τρόπο δίνω έμφαση στο σχήμα του πέταλου του λουλουδιού. Συνεχίζω στο επόμενο πέταλο και κάνω από 1 αρ στους επόμενους 7 πόντους, φθάνοντας στο 2ο κενό αλ 1 του προηγούμνενου γύρου κάνω πάλι ένα βαθύ άριχτο στη μέση των 4 ποδ του 2ου γύρου. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο και στα επόμενα πέταλα μέχρι το τέλος, ενώνω με βουβό στην κορυφή της αλ 2.
Αλλάζω χρώμα και πλέκω με το λευκό
5ος γύρος: αλ 3 (μετράει σαν ποδαράκι), πλέκω από 1 ποδ στους επόμενους 3 πόντους, αλ 1, και στον τρίτο πόντο ξανά πλέκω ακόμα 1 ποδ, συνεχίζω να πλέκω από 1 ποδ στους επόμενους 3 πόντους, αλ 1, προσπερνάμε το «βαθύ άριχτο» και συνεχίζω με το επόμενο πέταλο πλέκοντας απο 1 ποδ στους επόμενους 4 πόντους, αλ 1 και στον τέταρτο πόντο ξανά πλέκω ακόμα 1 ποδ και ξανά απο 1 ποδ στους επόμενους 4 πόντους, αλ 1 (δηλαδή θέλω σε κάθε πέταλο να σχηματίζεται μία γωνία με 4 ποδ-1 αλ-4 ποδ) και συνεχίζω σε κάθε πέταλο μέχρι το τέλος με τον ίδιο τρόπο, ενώνω με βουβό στην κορυφή της αλ 3.
Το μοτιφάκι μας είναι έτοιμο!!
Συγχαρητήρια!!!

 Crochet Flower Cushion
Πατρόν Νο3 - επίπεδο δυσκολίας ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ

Αυτό το μαξιλάρι όταν το είδα ξετρελάθηκα. Είναι υπέροχο και ήταν μία πρόκληση για μένα να το φτιάξω. Το μοιράζομαι μαζί σας....Επίσης μπορείτε να κάνετε όποιο συνδυασμό χρωμάτων θέλετε αν δεν προτιμάτε τον συγκεκριμένο. Είναι ένας συνδυασμός πλεξίματος βελόνες και βελονάκι...To πατρόν είναι της Marie Wallin στο knitrowan.
Kαλή επιτυχία για όσες το τολμήσετε και θα χαρώ να μου στείλετε τις δημιουργίες σας!!


Μαξιλάρι

 • Πόντοι που θα χρησιμοποιήσουμε και συντομογραφίες
Ελληνική ορολογία
UK terminology
αλ=αλυσίδα ή γαιτανάκι
ch=chain
μισό= μισό ποδαράκι
hdr=half treble
Ποδ=ποδαράκι
Tr=treble
βουβό ή βουβό γαιτανάκι
sl st=slip stich
Αρ=άριχτο
Dc=double crochet
Διπλο ποδ=διπλό ποδαράκι
Dtr=double treble
Τριπλο ποδ=τριπλό ποδαράκι
Trtr=triple treble
4πλο=τετραπλό ποδαράκι
Qttr=quadruple treble

Υλικά
 • Μαλλί χρώματος σκούρο καφέ 4 κούκλες των 50 γραμμαρίων ή ανάλογα πόσο ζυγίζει η κούκλα που θα πάρετε θέλουμε στο σύνολο 200γρ.
 • Μαλλί χρώματος ανοιχτό καφέ ή μπεζ 2 κούκλες των 50 γραμμαρίων ή ανάλογα πόσο ζυγίζει η κούκλα που θα πάρετε θέλουμε στο σύνολο 100γρ.
 • Βελόνες πλεξίματος μεγέθους 4mm
 • Βελονάκι μέγεθος 3mm
 • Βελόνα ραψίματος ή ραπτομηχανή (όσοι έχουν)
 • Κλωστή ραψίματος
 • Γέμιση μαξιλαριού
Ξεκινάμε…

Μέγεθος
Πρόκειται για ένα τετράγωνο μαξιλάρι διαστάσεων 45χ45 εκατοστά.

ΜΠΡΟΣΤΙΝΟ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΚΑΛΥΜΜΑ
Με το σκούρο καφέ χρώμα ρίχνετε στην βελόνα 100 πόντους. Πλέκετε με πλέξη ζέρσευ (stockinette stitch)134 σειρές ή μέχρι να φθάσει το κάλυμμα στα 45 εκατοστά. Πλέκετε 2 τεμάχια.

ΛΟΥΛΟΥΔΙ
Χρησιμοποιούμε το βελονάκι.
Με το μπεζ χρώμα πλέκουμε 8 αλ και κάνω βουβό στην πρώτη ώστε να σχηματιστεί κυκλάκι.Εναλλακτικά αν θέλετε πιο στρωτό κλείσιμο του κύκλου κάντε το magic  loop.

1ος γύρος- αλ 1, πλέκω 16 αρ μέσα στο κυκλάκι ενώνω με βουβό στην αλ 1.
2ος γύρος- αλ 5, προσπερνάω τον επόμενο πόντο και πλέκω * 1 ποδ στον επόμενο πόντο, αλ 2, προσπερνάω τον επόμενο*, επαναλαμβάνω από * εως * 7 φορές, ενώνω με βουβό στην 3η αλ της αρχικής αλ 5 του γύρου μας.
3ος γύρος- βουβό στο πρώτο κενό αλ 2, αλ 1, *1 αρ, 1 μισό, 1 ποδ, 1 μισό, 1 αρ* σε κάθε ένα από τα 8 κενά αλ 2, ενώνω με βουβό στον πρώτο πόντο.
4ος γύρος- σε αυτό τον γύρο πλέκουμε από την πίσω μεριά του πλεκτού μας, δηλαδή του κάθε πέταλου: κάνω βουβό στην βάση των πέταλων στους επόμενους 3 πόντους, αλ 1, 1 αρ στον ίδιο πόντο με την αλυσίδα * αλ 3, 1 αρ στην βάση του μεσαίου ποδ προηγούμενου γύρου* επαναλαμβάνω από * εως* 7 φορές, αλ 3, ενώνω με βουβό στον αρχικό πόντο του γύρου μας.
5ος γύρος- βουβό στο πρώτο κενό της αλ 3 του προηγούμενου γύρου, αλ 1, (1 αρ, 1 μισό, 3 ποδ, 1 μισό, 1 αρ), επαναλαμβάνω σε κάθε ένα από τα κενά αλ 3 του προηγούμενου γύρου, ενώνω με βουβό στον πρώτο πόντο.
6ος γύρος-  Σε αυτό τον γύρο δουλεύουμε από την πίσω μεριά των πετάλων λουλουδιού. Βουβό στους 4 πρώτους πόντους, αλ 1, 1 αρ στον ίδιο πόντο με την αλυσίδα, * αλ 5, 1 αρ στη βάση του μεσαίου ποδ του προηγούμενου γύρου*, επαναλαμβάνω από * εως * 7 φορές, αλ 5, ενώνω με βουβό στον 1ο πόντο.
7ος γύρος- βουβό στο 1ο κενό αλ 5 του προηγούμενου γύρου, αλ 1, και πλέκω (1 αρ, 1 μισό, 1 ποδ, 3 διπλά ποδ, 1 ποδ, 1 μισό, 1 αρ) σε κάθε ένα από τα 8 κενά αλ 5 του προηγούμενου γύρου, ενωνω με βουβό στον 1ο πόντο.
8ος γύρος- Πλέκουμε στην πίσω μεριά του πέταλου. Βουβό στην βάση των πρώτων 5 πόντων, αλ 1, 1 αρ στον ίδιο πόντο με την αλυσίδα (αλ 7, 1 αρ στη βάση του μεσαίου διπλού ποδ του προηγούμενου γύρου), επαναλαμβάνω 7 φορές, αλ 7, ενώνω με βουβό στον 1ο πόντο.
9ος γύρος- βουβό στο πρώτο κενό αλ 7 του προηγούμενου γύρου, και πλέκω (1 αρ, 1 μισό, 1 ποδ, 1 διπλό ποδ, 3 τριπλά ποδ, 1 διπλό ποδ, 1 ποδ, 1 μισό, 1 αρ) σε κάθε ένα από τα 8 κενά αλ 7 του προηγούμενου γύρου, ενωνω με βουβό στον 1ο πόντο.
10ος γύρος- Πλέκουμε στην πίσω μεριά του πέταλου. Βουβό στην βάση των πρώτων 6 πόντων, αλ 1, 1 αρ στον ίδιο πόντο με την αλυσίδα (αλ 9, 1 αρ στη βάση του μεσαίου τριπλού ποδ του προηγούμενου γύρου), επαναλαμβάνω 7 φορές, αλ 9, ενώνω με βουβό στον 1ο πόντο.
11ος γύρος-  βουβό στο πρώτο κενό αλ 9 του προηγούμενου γύρου, και πλέκω (1 αρ, 1 μισό, 1 ποδ, 1 διπλό ποδ, 1 τριπλό ποδ, 3 τετραπλά ποδ, 1 τριπλό ποδ, 1 διπλό, 1 ποδ, 1 μισό, 1 αρ) σε κάθε ένα από τα 8 κενά αλ 9 του προηγούμενου γύρου, ενωνω με βουβό στον 1ο πόντο.
12ος γύρος- Πλέκουμε στην πίσω μεριά του πέταλου. Βουβό στην βάση των πρώτων 7 πόντων, αλ 1, 1 αρ στον ίδιο πόντο με την αλυσίδα (αλ 11, 1 αρ στη βάση του μεσαίου τριπλού ποδ του προηγούμενου γύρου), επαναλαμβάνω 7 φορές, αλ 11, ενώνω με βουβό στον 1ο πόντο.
13ος γύρος-  βουβό στο πρώτο κενό αλ 11 του προηγούμενου γύρου, και πλέκω (1 αρ, 1 μισό, 1 ποδ, 1 διπλό ποδ, 1 τριπλό ποδ, *5 τετραπλά ποδ, 1 τριπλό ποδ, 1 διπλό, 1 ποδ, 1 μισό, 1 αρ) σε κάθε ένα από τα 8 κενά αλ 11 του προηγούμενου γύρου, ενωνω με βουβό στον 1ο πόντο.
14ος γύρος- Πλέκουμε στην πίσω μεριά του πέταλου. Βουβό στην βάση των πρώτων 8 πόντων, αλ 1, 1 αρ στον ίδιο πόντο με την αλυσίδα (αλ 13, 1 αρ στη βάση του μεσαίου τετραπλού ποδ του προηγούμενου γύρου), επαναλαμβάνω 7 φορές, αλ 13, ενώνω με βουβό στον 1ο πόντο.
15ος γύρος-  βουβό στο πρώτο κενό αλ 13 του προηγούμενου γύρου, και πλέκω (1 αρ, 1 μισό, 1 ποδ, 1 διπλό ποδ, 1 τριπλό ποδ, *7 τετραπλά ποδ, 1 τριπλό ποδ, 1 διπλό, 1 ποδ, 1 μισό, 1 αρ) σε κάθε ένα από τα 8 κενά αλ 13 του προηγούμενου γύρου, ενωνω με βουβό στον 1ο πόντο.
16ος γύρος- Πλέκουμε στην πίσω μεριά του πέταλου. Βουβό στην βάση των πρώτων 9 πόντων, αλ 1, 1 αρ στον ίδιο πόντο με την αλυσίδα (αλ 15, 1 αρ στη βάση του μεσαίου τετραπλού ποδ του προηγούμενου γύρου), επαναλαμβάνω 7 φορές, αλ 15, ενώνω με βουβό στον 1ο πόντο.
17ος γύρος- όπως γύρος 15
18ος γύρος- όπως γύρος 16
19ος γύρος-όπως γύρος 15
Κόβουμε το νήμα και το κρύβουμε ράβοντας.
20ος γύρος- Με την καλά πλευρά μπροστά μας (να την βλέπουμε δηλαδή) ενώνουμε ξανά το νήμα στην κορυφή ενός μεσαίου 4πλου ποδ σε οποιοδήποτε πέταλο του προηγούμενου γύρου και πλέκω 1 αρ στον ίδιο πόντο που έκανα την ένωση, *αλ 13, 1 αρ στο μεσαίο 4πλο ποδ του γύρου 17* επαναλμβάνω από * εως*, ενώνω με βουβό στο πρώτο αρ του γύρου.
21ος γύρος- αλ 1, 1 αρ στο πρώτο αρ του προηγούμενου γύρου, αλ 7, 1 αρ στο κενό της αλ 13, * αλ 7, 1 αρ στο επόμενο αρ, αλ 7, 1 αρ στο επόμενο κενό αλ 13*, επαναλαμβάνω από * εως * μέχρι το τέλος, αλ 7, ενώνω με βουβό στο πρώτο άρ του γύρου.
22ος γύρος-βουβό στις 3 πρώτες αλυσίδες του πρώτου κενού αλ 7 του προηγούμενου γύρου, αλ 1, 1 αρ στον ίδιο πόντο με αλ, *αλ 8, 1 αρ στο επόμενο κενό αλ 7* επαναλαμβάνω από * εως * μέχρι το τέλος, αλ 8, ενώνω με βουβό στο πρώτο άρ του γύρου.
23ος γύρος- βουβό στις 4 πρώτες αλυσίδες του πρώτου κενού αλ 8 του προηγούμενου γύρου, αλ 1, 1 αρ στον ίδιο πόντο με αλ, *αλ 7, 1 αρ στο επόμενο κενό αλ 8* επαναλαμβάνω από * εως * μέχρι το τέλος, αλ 7, ενώνω με βουβό στο πρώτο άρ του γύρου.

(*) εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε και 5πλα ποδαράκια δηλαδή στον 13ο γύρο κάνετε:(1 αρ, 1 μισό, 1 ποδ, 1 διπλό ποδ, 1 τριπλό ποδ,1 τετραπλο *3 πενταπλά ποδ, 1 τετραπλό ποδ, 1 τριπλό ποδ, 1 διπλό, 1 ποδ, 1 μισό, 1 αρ) και στον 15ο γύρο: (1 αρ, 1 μισό, 1 ποδ, 1 διπλό ποδ, 1 τριπλό ποδ, 1 τετραπλό ποδ *5 πενταπλά ποδ, 1 τετραπλό ποδ, 1 τριπλό ποδ, 1 διπλό, 1 ποδ, 1 μισό, 1 αρ)

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

Προτού ξεκινήσουμε την συναρμολόγηση η συγγραφέας του πατρόν προτείνει να σιδερώσουμε το μπροστινό και πίσω κάλυμμα αλλά και το λουλούδι μας ώστε να στρώσει καλύτερα. Το σιδερώνουμε βάζοντας μία πετσέτα ή ένα βαμβακερό πάνι πάνω τους για να τα προστατέψουμε από την θερμότητα.
Τώρα παίρνουμε το μπροστινό και πίσω κάλυμμα από την ανάποδη μεριά τους (δηλαδή στην πλευρά που φαίνεται πλέξη μους ενώ η καλή πλευρά τους αντικρίζει η μία την άλλη) και ράβουμε σε ραπτομηχανή ή με το χέρι τις 3 πλευρές μόνο. Γυρνάμε το πλεκτό μας από την καλή μεριά (δηλαδή τώρα βλέπουμε την πλέξη ζέρσευ) βάζουμε την γέμιση μαξιλαριού και ράβουμε και την τελευταία μεριά. Εναλλακτικά προτείνω να βάλετε φερμουάρ σε περίπτωση που θέλετε να βγαίνει το κάλυμμα για να πλένεται.
Στο σημείο αυτό παίρνετε το λουλούδι και το καρφιτσώνετε ακριβώς στην μέση του μαξιλαριού και έπειτα ράβετε τα ακριανά τόξα του τελευταίου γύρου. Εναλλακτικά σας προτείνω να το ράψετε αν θέλετε πριν βάλετε την γέμιση.
Και το μαξιλάρι μας είναι έτοιμο!!!
Συγχαρητήρια!!


Capri Scarf

Πατρόν Νο4 - επίπεδο δυσκολίας ΕΥΚΟΛΟ

Αυτό το πανέμορφο κασκόλ θα μπορούσε πολύ εύκολα να φορεθεί και χειμώνα πλεκοντάς το με αλπακά ή 50% μαλλί και 50 % ακρυλικό ή και 100% ακρυλικό. Το συγκεκριμένο έχει πλεχθεί με bamboo αλλά θα μπορούσε να πλεχθεί και με 100% cotton. Ότι και να προτιμήσετε είναι ένα ιδιαίτερο σχέδιο και το αποτέλεσμα θα είναι άριστο. Το πατρόν είναι από redheart της Darla j. Fanton. Καλή επιτυχία σε όσες το τολμήσουν!!ΚΑΣΚΟΛ
 • Πόντοι που θα χρησιμοποιήσουμε και συντμήσεις
Ελληνική ορολογία
US terminology
αλ=αλυσίδα ή γαιτανάκι
ch=chain
μισό= μισό ποδαράκι
hdc=half double crochet
Ποδ=ποδαράκι
Dc=double crochet
Αρ=άριχτο
Sc=single crochet
πικό
Pc=pico cluster

Υλικά
 • Μαλλί χρώματος έντονο γαλάζιο κατά προτίμηση 100% cotton (ή όποιο άλλο χρώμα προτιμάτε) περίπου 3-4 κούκλες ανάλογα τα μέτρα και το βάρος της κούκλας.
 • Βελονάκι Νο 3,5mm
 • Βελόνα ραψίματος
Ξεκινάμε…
Επεξήγηση πόντου πικό
(αρ, αλ 3, βουβό στην 3η αλυσίδα από βελονάκι, αρ) όλα αυτά στον πόντο ή κενό που ενδείκνυται στο πατρόν.
ΚΑΣΚΟΛ
Αλ 29
1ος γύρος (καλή πλευρά)- 1 ποδ στην 4η αλ από το βελονάκι και σε κάθε αλ μέχρι το τέλος, γυρνάμε (27 πόντοι)
2ος γύρος- αλ 3, προσπερνάμε τον επόμενο πόντο, 1 ποδ στον επόμενο πόντο και σε κάθε πόντο μέχρι το τέλος, 1 ποδ στην κορυφή της αλ 3 του γύρου μας, γυρνάμε
3ος γύρος- αλ 3, προσπερνάμε τον επόμενο πόντο, 1 ποδ στον επόμενο πόντο, (αλ 5, προσπερνάμε τους επόμενους 3 πόντους, πικό στον επόμενο πόντο), επαναλαμβάνω άλλες 5 φορές το σχέδιο στην παρένθεση, αλ 5, προσπερνάμε τους επόμενους 3 πόντους, 1 ποδ στον επόμενο πόντο, 1 ποδ στην κορυφή της αρχικής αλυσίδας του γύρου μας.
4ος γύρος- αλ 3, προσπερνάμε τον πρώτο πόντο, 1 ποδ στον επόμενο πόντο, (πικό στον επόμενο κενό αλ 5 του προηγούμενου γύρου, αλ 5), επαναλαμβάνω άλλες 5 φορές το σχέδιο στην παρένθεση, πικό στο τελευταίο κενό αλ 5 του προηγούμενου γύρου, 1 ποδ στον επόμενο πόντο, 1 ποδ στην κορυφή της αρχικής αλυσίδας του γύρου μας.
5ος γύρος-  αλ 3, προσπερνάμε τον πρώτο πόντο, 1 ποδ στον επόμενο πόντο, (αλ 5, πικό στο επόμενο κενό αλ 5 του προηγούμενου γύρου), επαναλαμβάνω άλλες 5 φορές το σχέδιο στην παρένθεση, αλ 5, 1 ποδ στον επόμενο πόντο, 1 ποδ στην κορυφή της αρχικής αλυσίδας του γύρου μας.
6ος – 139ος γύρος-  επαναλαμβάνω τους γύρους 4 και 5 εναλλάξ.
140ος γύρος- αλ 3, προσπερνάμε τον πρώτο πόντο, 1 ποδ στον επόμενο πόντο, (4 ποδ στο επόμενο κενό αλ 5 του προηγούμενου γύρου) επαναλαμβάνω άλλες 3 φορές το σχέδιο στην παρένθεση, 3 ποδ στο επόμενο κενό αλ 5 του προηγούμενου γύρου, (4 ποδ στο επόμενο κενό αλ 5 του προηγούμενου γύρου), επαναλαμβάνω άλλες 2 φορές το σχέδιο στην παρένθεση, 1 ποδ στον επόμενο πόντο, 1 ποδ στην κορυφή της αρχικής αλυσίδας του γύρου μας. (27 πόντοι)
141ος γύρος- επαναλαμβάνω τον γύρο 2, δεν γυρνάμε το πλεκτό μας.
Στο σημείο αυτό θα πλέξουμε το πλαίσιο και τα κρόσσια.
1ος γύρος-  αλ 1, με την καλή πλευρά να την βλέπετε περιστρέφουμε το πλεκτό για να δουλέψουμε κατά μήκος της μεγάλης πλευράς πλέκοντας. Στον πρώτο γωνιακό πόντο πλέκω( 1 αρ, 1 μισό, 1 αρ). Συνεχίζω πλέκοντας κατά μήκος της μεγάλης και μικρής πλευράς πλέκοντας σε κάθε πόντο άριχτα και όλο αυτό επί 2 φορές. Προσοχή!! Σε κάθε γωνιακό πόντο πλέκω ( 1 αρ, 1 μισό, 1 αρ). Τώρα πάμε να φτιάξουμε τα κρόσια. Τελειώνοντας το πλαίσιο του κασκόλ και αφού είμαστε σε γωνιακό πόντο πλέκουμε σύμφωνα με το παρακάτω σχέδιο [αλ 20, (αρ, αλ 5, αρ, αλ 5, αρ) όλα αυτά που είναι στην παρένθεση στον 5ο πόντο από το βελονάκι, τώρα κάνουμε βουβό από την πίσω μεριά στις επόμενες 15 αλ, αρ στους επόμενους 2 πόντους], επαναλαμβάνω 13 φορές και από τις δύο κοντές πλευρές. Αφού τελειώσουμε κρύβουμε το νήμα ραβοντάς το και το κασκόλ μας είναι έτοιμο!!

Συγχαρητήρια!!


Make Up Bag

Πατρόν Νο5 - επίπεδο δυσκολίας ΜΕΤΡΙΟ

'Οταν είδα το συγκεκριμένο νεσεσέρ σκέφτηκα ότι είναι πολύ ξεχωριστό και όχι απλά ένα συνηθησμένο και εύκολο νεσεσέρ που βλέπουμε πλέον παντού. Τεχνική granny square με πολύ ωραίο συνδυασμό παστέλ αποχρώσεων γίνεται πολύ ιδιαίτερο και σίγουρα όλοι θα πουν ότι είναι πολύ όμορφο. Το πατρόν είναι της Nancy Nehring από Redheart. Καλή επιτυχία!Νεσεσέρ
 • Πόντοι που θα χρησιμοποιήσουμε και συντμήσεις
Ελληνική ορολογία
US terminology
αλ=αλυσίδα ή γαιτανάκι
ch=chain
Ποδ=ποδαράκι
Dc=double crochet
Αρ=άριχτο
Sc=single crochet

Υλικά
 • Θα χρειαστούμε από μία κούκλα στις παστέλ αποχρώσεις που βλέπετε στην φωτογραφία όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και όποια άλλα χρώματα προτιμάτε Θα πρότεινα να χρησιμοποιήσετε πελότες της DMC ή κορδονέτο ή όποια ποιότητα θέλετε οποιασδήποτε άλλης εταιρείας. Για το πατρόν όμως έχουν ως εξής τα χρώματα:
Πράσινο – χρώμα Α, Άσπρο- χρώμα Β, Μπλέ – χρώμα Γ, Πράσινο σκούρο – χρώμα Δ, Μπεζ – χρώμα Ε
 • Βελονάκι Νο 1,5mm
 • Βελόνα ραψίματος
 • Φερμουάρ 17,5 εκατοστών
 • Stitch marker
Διαστάσεις νεσεσέρ: 12,5 εκ. χ 7,5 εκ. χ 3,12 εκ.
Ξεκινάμε…
ΜΠΡΟΣΤΙΝΟ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ (πλέκουμε 2 τεμάχια)
1ος γύρος- Με το νήμα χρώματος Α πλέκουμε: αλ 17, βουβό στην 4η αλ από βελονάκι (υπολογίζεται στο εξής σαν κενό αλ 3), βουβό στις υπόλοιπες 13 αλ, αλ 3, βουβό στον ίδιο πόντο με το βελονάκι.
2ος γύρος- γυρνάμε το πλεκτό μας, βουβό στο κενό αλ 3 του προηγούμενου γύρου, (αλ 3, 2 ποδ [αλ 3, 3 ποδ] επί 2 φορές) στο ίδιο κενό αλ 3 του προηγούμενου γύρου, [ αλ 1, προσπερνάμε 2 βουβά, 3 ποδ στο επόμενο βουβό] επί 4 φορές, αλ 1, ([3 ποδ, αλ 3] επί 2 φορές, 3 ποδ) στο επόμενο κενό αλυσίδας 3, στο σημείο αυτό γυρνάμε για να πλέξουμε από την αντίθετη μεριά της αρχικής αλυσίδας του 1ου γύρου, [αλ 1, προσπερνάμε 2 βουβά, 3 ποδ στην επόμενη αλ] επί 4 φορές, αλ 1, βουβό στην κορυφή της αρχικής αλυσίδας. Κόβουμε το νήμα.
3ος γύρος-Ενώνω με το νήμα χρώματος Β σε οποιοδήποτε κενό αλ 1, αλ 3 (η οποία μετράει σαν ποδαράκι), 2 ποδ στοο ίδιο κενό, αλ 1, *(3 ποδ, αλ 1] σε κάθε κενό αλ 1 μέχρι το επόμενο κενό αλ 3, [(3 ποδ, αλ 3, 3 ποδ) στο επόμενο κενό αλ 3, αλ 1]επί 2 φορές, επαναλαμβάνω από * μία ακόμα φορά, [3 ποδ, αλ 1] σε κάθε ένα κενό αλ 1 μέχρι την αρχική αλυσίδα, ενώνουμε με βουβό στην κορυφή της αρχικής αλυσίδας. Κόβουμε το νήμα.
4ος γύρος- Ενώνω με το νήμα χρώματος Γ σε οποιοδήποτε κενό αλ 1, αλ 3, (μετράει σαν το 1ο ποδ), 2 ποδ στο ίδιο κενό, αλ 1, *[3 ποδ, αλ 1] σε κάθε ένα από τα κενά αλ 1 μέχρι το επόμενο κενό αλ 3, (3 ποδ, αλ 1, 3 ποδ) στο κενό αλ 3, αλ 1, επαναλαμβάνω από * 3 ακόμα φορές, [3 ποδ, αλ 1] στο κενό αλ 1 μέχρι την αρχική αλυσίδα, ενώνουμε με βουβό στην κορυφή της αρχικής αλυσίδας. Κόβουμε το νήμα.
5ος γύρος-  Ενώνω με το νήμα χρώματος Δ και επαναλαμβάνω τον 4ο γύρο.
6ος γύρος-  Ενώνω με το νήμα χρώματος Γ και επαναλαμβάνω τον 4ο γύρο.
7ος γύρος- Ενώνω με το νήμα χρώματος Ε και επαναλαμβάνω τον 4ο γύρο.
8ος γύρος- Ενώνω με το νήμα χρώματος Γ και επαναλαμβάνω τον 4ο γύρο.
9ος γύρος- Ενώνω με το νήμα χρώματος Α και επαναλαμβάνω τον 4ο γύρο.
Κόβουμε το νήμα.
ΠΛΑΙΝΑ
Με το νήμα χρώματος Α κάνω αλ 176, ενώνω με βουβό στην 1η αλ.
1ος γύρος-  πλέκω αρ σε κάθε μία αλυσίδα κυκλικά, τοποθετώ στο 1ο αρ stitch marker για να μαρκάρω την αρχή του γύρου (176 πόντοι)
2ος – 6ος γύρος-  Αρ σε κάθε άρ κυκλικά.
7ος – 11ος γύρος- αλ 1, γυρνάμε, αρ στους επόμενους 120 πόντους, αφήνουμε άπλεχτους  τους υπόλοιπους 56 πόντους διότι στο σημείο αυτό θα ραφτεί το φερμουάρ.
12ος γύρος-  αλ 56 για το άνοιγμα του φερμουάρ, αρ στον πρώτο πόντο του γύρου μας, αρ σε κάθε αρ κυκλικά.
13ος γύρος-  άρ σε κάθε αλυσίδα και άριχτο μέχρι το τέλος.
14ος – 17ος γύρος - άρ σε κάθε άριχτο μέχρι το τέλος.
18ος γύρος- άρ σε κάθε άριχτο μέχρι το τέλος, βουβό στους 3 πρώτους πόντους. Κόβουμε το νήμα.
Τελείωμα
Ράβουμε το φερμουάρ κατά μήκος  των κενών που αφήσαμε για το άνοιγμα του φερμουάρ.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Δουλεύω με νήμα χρώματος Α.
Έχοντας το πλαινό κομμάτι (που έπλεξα τελευταίο) σε ορθογώνια θέση δηλαδή το φερμουάρ να είναι από την πανω πλευρά τοποθετώ το μπροστινό κομμάτι του νεσεσέρ από την καλή πλευρά (βλέπε εικόνα) και μπήγω το βελονάκι σε οποιοδήποτε πόντο πλέκοντας ταυτόχρονα τους πόντους και των δύο κομματιών ώστε να τα ενώσω, κάνω αλ 1, και αρ σε κάθε πόντο κυκλικά του νεσεσέρ με αποτέλεσμα να ενώνονται, αφού τελειώσω ενώνω με βουβό στο πρώτο άριχτο. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία και για το πίσω κομμάτι. Κόβουμε το νήμα μας και το κρύβουμε ραβοντάς το. Είναι έτοιμο!!
Συγχαρητήρια!!


Πατρόν Νο6 - επίπεδο δυσκολίας ΜΕΤΡΙΟ


Σετ μπερές και neckwarmer
 • Πόντοι που θα χρησιμοποιήσουμε και συντμήσεις
Ελληνική ορολογία
American terminology
αλ=αλυσίδα ή γαιτανάκι
ch=chain
βουβό ή βουβό γαιτανάκι
sl st=slip stich
Αρ=άριχτα
Sc=single crochet
Ποδ=ποδαράκι
Dc=double crochet

Υλικά
 • Βελονάκι Νο 4mm
 • Βελόνα ραψίματος
 • Θα χρειαστείτε και για τα 2 πλεκτά (καπέλο και neckwarmer) περίπου 300 γραμμάρια μαλλιού της αρεσκείας σας και στο χρώμα που επιθυμείτε.
Επεξήγηση πλέξης κάβουρας ή αντίστροφο άριχτο (reverse single crochet)
Πλέκουμε άριχτο μόνο που η φορά που πλέκουμε είναι από αριστερά προς δεξιά πλέκουμε δηλαδή αντίστροφα.
Επεξήγηση της μείωσης ποδαρακίου (dc 2 tog)
Μείωση ποδαρακίου=[παίρνω νήμα, βουτάω το βελονάκι στον πόντο, πάιρνω νήμα, τραβάω πάνω μία θηλιά, παίρνω νήμα, τραβάω και από τις 2 θηλιές] χ 2 φορές. Έχω στο βελονάκι τώρα 3 θηλιές, παίρνω νήμα και τραβάω και από τις 3 θηλιές.
Ξεκινάμε…

Μπερές
Το καπέλο πλέκεται από την κορυφή προς τα κάτω.
1ος γύρος – αλ 4 και ενώνω με βουβό στην 1η αλ για να σχηματιστεί κυκλάκι, διαφορετικά κάνω magic loop. Αλ 1, πλέκω 8 άρ μέσα στον κύκλο, ενώνω με βουβό στην αρχική αλ του γύρου μας.
2ος γύρος – αλ 1, πλέκω από 2 αρ σε κάθε πόντο μέχρι το τέλος και ενώνω με βουβό στην αρχική αλ του γύρου μας (16 άρ)
3ος γύρος – αλ 1, *πλέκω 1 αρ στον πρώτο πόντο (αρ του προηγούμενου γύρου), 2 αρ στον επόμενο πόντο*, επαναλαμβάνω από * εως* μέχρι το τέλος και ενώνω με βουβό στην αρχική αλ του γύρου μας (24 αρ)
4ος γύρος – αλ 1, *πλέκω από 1 αρ στους επόμενους 2 πόντους (αρ του προηγούμενου γύρου), 2 αρ στον επόμενο πόντο*, επαναλαμβάνω από * εως* μέχρι το τέλος και ενώνω με βουβό στην αρχική αλ του γύρου μας (32 αρ)
Στο σημείο αυτό συνεχίζουμε και πλέκουμε σύμφωνα με το διάγραμμα Α1 όπως φαίνεται παρακάτω. Έπειτα αφού πλέξουμε όλους τους γύρους όπως φαίνονται στο σχήμα αν είμαστε σωστοί θα έχουμε 32 κενά αλυσίδας οπότε συνεχίζουμε παρακάτω με τους επόμενους γύρους όπως αναφέρονται:
5ος γύρος – αλ 3, πλέκουμε από 4 ποδ σε κάθε κενό αλυσίδας μέχρι το τέλος και ενώνω με βουβό στην αρχική αλ του γύρου μας (128 ποδ)
6ος γύρος – αλ 3, 1 ποδ σε κάθε πόντο, ταυτόχρονα όμως μειώνω 2 ποδ στον γύρο ομοιόμορφα δηλαδή κάνω μία μείωση ποδ στον 63ο πόντο και μία στον 127ο πόντο και ενώνω με βουβό στην αρχική αλ του γύρου μας (126 ποδ)
7ος γύρος – αλ 3, 1 ποδ σε κάθε πόντο, ταυτόχρονα όμως σε κάθε 13ο και 14ο πόντο κάνω από μία μείωση ποδαρακίου, και ενώνω με βουβό στην αρχική αλ του γύρου μας (117 ποδ)
8ος γύρος – αλ 3, 1 ποδ σε κάθε πόντο, ταυτόχρονα όμως σε κάθε 12ο και 13ο πόντο κάνω από μία μείωση ποδαρακίου, και ενώνω με βουβό στην αρχική αλ του γύρου μας (108 ποδ)
9ος γύρος – αλ 3, 1 ποδ σε κάθε πόντο, ταυτόχρονα όμως σε κάθε 11ο και 12ο πόντο κάνω από μία μείωση ποδαρακίου, και ενώνω με βουβό στην αρχική αλ του γύρου μας (99 ποδ)
10ος γύρος – αλ 3, 1 ποδ σε κάθε πόντο, και μειώνω εξίσου σε όλο τον γύρο 11 ποδ, και ενώνω με βουβό στην αρχική αλ του γύρου μας (88 ποδ)
11ος – 14ος γύρος – 1 ποδ σε κάθε πόντο μέχρι το τέλος, ενώνω με βουβό στην αρχική αλ του γύρου μας.
15ος γύρος –πλέκουμε με διπλό νήμα, πλέκουμε το αντίστροφο άριχτο (πλέξη κάβουρας) δηλαδή πλέκουμε άριχτα από αριστερά προς τα δεξιά αφού τελειώσουμε ενώνουμε με βουβό , κόβουμε το νήμα και το κρύβουμε ραβοντάς το.
Το καπέλο μας είναι έτοιμο.

Neckwarmer
Δουλεύεται κυκλικά. Κάνουμε 228 αλυσίδες (χαλαρό πλέξιμο) και ενώνουμε με βουβό στην 1η αλ ώστε να δημιουργηθεί κύκλος.
1ος γύρος- αλ 4, *προσπερνάμε μία αλ, 1 ποδ στην επόμενη αλυσίδα* επαναλαμβάνουμε από * εως * μέχρι το τέλος του γύρου. Ενώνω με βουβό στο κενό μεταξύ της αρχικής αλ 4 του γύρου μας και του πρώτου ποδ. Στο σημείο αυτό έχω 114 ποδ και αλυσίδες.
2ος γύρος- αλ 4, *προσπερνάμε το επόμενο κενό αλ 1, και στο επόμενο κενό αλ 1 του προηγούμενου γύρου πλέκω 1 ποδ + αλ 1* επαναλαμβάνουμε από * εως * μέχρι το τέλος του γύρου. Ενώνω με βουβό στο κενό μεταξύ της αρχικής αλ 4 του γύρου μας και του πρώτου ποδ.
Συνεχίζουμε και τους επόμενους γύρους όπως στον 2ο γύρο μέχρι το πλεκτό μας να φτάσει τα 18 εκατοστά. Αφού φτάσει 1α 18 εκατοστά πάμε να κάνουμε το σχέδιο της δαντέλας (κοχυλάκια).
1ος γύρος- αλ 1 στον πρώτο πόντο, 1 αρ σε κάθε ποδαράκι και 1 άριχτο σε κάθε αλυσίδα μέχρι το τέλος του γύρου μας και ενώνω με βουβό στην 1η αλ του γύρου μας (228 αρ)
2ος γύρος- αλ 1 στο πρώτο αρ,*προσπερνάμε 2 αρ, 6 ποδ στο επόμενο αρ, προσπερνάμε 2 αρ, 1 αρ στο επόμενο αρ* επαναλαμβάνουμε από * εως * μέχρι το τέλος του γύρου. Ενώνω με βουβό στην αρχική αλυσίδα του γύρου μας. (στο σημείο αυτό έχουμε 38 κοχυλάκια). Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε και την άλλη μεριά (την επάνω)
Συγχαρητήρια!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου