Πλέξιμο με βελόνεςΠλέξιμο με βελόνες 

Το πλέξιμο με βελόνες είναι μία τέχνη που ευτυχώς μαθαίνεται αρκετά εύκολα και αυτό γιατί υπάρχουν 4-5 βασικές τεχνικές πάνω, απαραίτητες να τις γνωρίζετε, πάνω στις οποίες βασιζόμαστε για να πλέξουμε απλά πλεκτά όπως κασκόλ, σκουφιά, σάλι , εσάρπες, κουβέρτες κτλ. Όλες οι υπόλοιπες τεχνικές είναι συνδυασμός αυτών για να προχωρήσουμε σε πιο πολύπλοκα αλλά και όμορφα πλεκτά όπως πουλόβερ, ζακέτες, βρεφικά ρουχαλάκια κτλ. Περίπου όπως και στο βελονάκι. Δυστυχώς είναι αρκετά δύσκολο να σας τις περιγράψω γραπτώς όπως στο βελονάκι αλλά και να γινόταν αυτό θεωρώ ότι θα σας μπέρδευε ακόμα περισσότερο. Θα περιγράψω κάποις τεχνικές που πιστεύω είναι κατανοητές γραπτώς αλλά για τα υπόλοιπα θα σας προτείνω κάποια site   που απεικονίζουν με γραφικές παραστάσεις τις κινήσεις των χεριών και επίσης έχουν κάποια εκπαιδευτικά βίντεο για το πώς γίνοται βασικές πλέξεις με βελόνες όπου θεωρώ ότο αυτό είναι το πιο σωστό. Προτείνω λοιπόν site το www.mypicot.com, www.craftyarncouncil.com όπως επίσης σας συνιστώ να μπείτε στο you tube όπου υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά βιντεάκια.
Ξεκινάμε λοιπόν πρώτα από όλα να δούμε ποια είναι τα υλικά που χρειαζόμαστε για να πλέξουμε με βελόνες...

Απαραίτητα σύνεργα

Βελόνες πλεξίματος
 


Απαραίτητα για να πλέξουμε χρειαζόμαστε βελόνες. Βελόνες υπάρχουν σε διάφορες ποιότητες όπως οι πλαστικές, ξύλινες, μεταλλικές ανάλογα με το τι σας βολεύει επιλέγετε..προσωπικά προτιμώ τις μεταλλικές για οι πόντοι γλυστράνε πιο εύκολα. Οι βελόνες επίσης υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, στην ελληνική αλλά και ευρωπαική αγορά κυκλοφορούν σε 24 μεγέθη που αρχίζουν από 1,5 χιλιοστά και φτάνουν μέχρι 25 χιλιοστά.

κυκλικές βελόνες πλεξίματος

Στο εμπόριο επίσης κυκλοφορύν και οι κυκλικές βελόνες πλεξίματος με μακρύ ή κοντό πλαστικό καλώδιο. Με τις κυκλικές βελόνες μπορούμε να πλέξουμε σκουφιά, κασκόλ, μανίκια ή και γιακάδες για πουλόβερ, ότι δηλαδή μπορούμε να πλέξουμε και με τις ίσιες. Οι κυκλικές βελόνες με μακρύ καλώδιο βοηθούν ώστε να προσθέσουμε πολλούς πόντους αν πλέκουμε π.χ. κουβέρτα ενώ με κοντό καλώδιο μπορούμε να πλέξουμε κάλτσες, σκουφιά, κασκόλ κτλ. Είναι εξίσου εύκολες και βολικές με τις ίσιες. Κυκλοφορούν και αυτές σε διάφορα μεγέθη.


βελόνες για κοτσίδα
Οι βελόνες για κοτσίδα χρησιμοποιούνται για να πλέξουμε πλεξούδα ή κοτσίδα. Σχηματίζουν στην μέση αυτή την γωνία ώστε να συγκρατούνται οι πόντοι που περνάμε ώστε να μην φύγουν κατα την διάρκεια που πλέκουμε.

καλτσοβελόνες
Οι λεγόμενες καλτσοβελόνες όπως βλέπετε έχουν δύο άκρες για να μπαίνουν και να βγαίνουν οι πόντοι και από τις δύο πλευρές. Με αυτές φτιάχνουμε κάλτσες, γάντια, κορδόνια αλλά και πολύχρωμα σχέδια.

παραμάνα συγκράτησης πόντων
Εάν το πατρόν σας αναφέρει να αφήσετε πόντους στην άκρη ώστε να τους πλέξετε πιο μετά χρησιμοποιήστε την παραπάνω παραμάνα περνόντας τους πόντους σε αυτή. Συνήθως την χρησιμοποιούμε σε μανίκια ρεγκλάν και όχι μόνο...Εάν πάλι δεν έχετε μπορείτε να τους περάσετε σε ένα νήμα αφού προηγουμένως το έχετε περάσει σε βελόνα..προσοχή μη σας φύγουν οι πόντοι!! 

stitch markers

 Τα stitch markers χρησιμοποιούνται για να μαρκάρουμε κάποιους πόντους είτε στην αρχή είτε στο τέλος για να κάνουμε αυξήσεις ή μειώσεις αλλά και όχι μόνο αλλά και στις κυκλικές βελόνες για να μαρκάρουμε την έναρξη κάθε σειράς αν χρειάζεται.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΠΛΕΞΕΙΣ - ΟΡΟΛΟΓΙΑ


Αφού λοιπόν μαζέψαμε όλα τα απαραίτητα σύνεργα πλεξίματος ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις βασικές πλέξεις που πρέπει να ξέρουμε, την ορολογία στα ελληνικά και  στα αμερικάνικα... Θα σας πρότεινα να δείτε την αντίστοιχη τεχνική που αναφέρω σε κάποιο video στο you tube βάζοντας στην αναζήτηση την αμερικάνικη ορολογία. Για παράδειγμα βάλτε στην αναζήτηση “cast on” ή “knit stitch” για να δείτε πως ακριβώς γίνεται διότι αν σας τα περιγράψω γραπτώς νομίζω το μόνο που θα καταφέρω είναι να σας μπερδέψω περισσότερο. Οπότε παρακάτω σας ανεφέρω την περιγραφή και συντομογραφία στα ελληνικά και την αντίστοιχη στα αμερικάνικα..

Αν είστε πάντως αρχάριοι στο πλέξιμο με βελόνες θα πρότεινα να ξεκινήσετε με ένα κασκόλ που είναι το πιο εύκολο...

·         Ρίξιμο πόντων (ρ)  - Cast on (CO)


Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ρίξουμε πόντους στην βελόνα. Εδώ σας αναφέρω τους δύο πιο διαδεδομένους. Ο ένας τρόπος είναι με τον αντίχειρα και τον δείκτη το λεγόμενο “long tail cast on” ή double cast on και ο δεύτερος είναι μόνο με τον δείκτη το “single cast on” ή  backward loop cast on” 


·         Καλός πόντος (κ)/ πλέξη μους – knit stitch (k)/garter stitch

Στην πλέξη αυτή πλέκουμε όλες τις σειρές με καλούς πόντους. Η πλέξη αυτή λέγεται μους.

Ανάποδος πόντος (α) – purl stitch (p)

Στην πλέξη αυτή πλέκουμε όλες τις σειρές με ανάποδους πόντους.

Ζέρσευ, κάλτσα - Stockinette stitch (st st)

Στην πλέξη αυτή πλέκουμε μία σειρά όλο με καλούς πόντους και μία σειρά όλο με ανάποδους πόντους δηλαδή : 
Σειρά 1η: όλο κ / row 1 : k st
Σειρά 2η: όλο α / row 2: p st
Συνήθως η πλέξη ζέρσευ χρησιμοποιείται σε πουλόβερ ζακέτες κτλ..έχει την καλή πλευρά που μοιάζει με την εικόνα 1 και την ανάποδη με την εικόνα 2.

Ανάποδο ζέρσευ - Reverse stockinette stitch (rev St st)

Στην πλέξη αυτή πλέκουμε μία σειρά όλο με ανάποδους πόντους και μία σειρά όλο με καλούς πόντους. Η διαφορά με την πλέξη ζέρσευ είναι ότι ξεκινάμε πρώτα την σειρά με ανάποδους. Δηλαδή:
Σειρά 1η: όλο α / row 1 : p st
Σειρά 2η: όλο κ / row 2: k st
Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με την ζέρσευ.

Λάστιχο - Rib stitch (rib)

Η πλέξη αυτή είναι ένας συνδυασμός καλών και ανάποδων πόντων στην ίδια σειρά. Την χρησιμοποιούμε συνήθως στις άκρες των μανικιών για πουλόβερ, ζακέτες αλλά και στην έναρξη των παραπάνω πλεκτών γιατί προσδίδουν μία ελαστικότητα στα σημεία αυτά που είναι απαραίτητη. Όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κασκόλ, γάντια, κάλτσες. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συγκεκριμένης πλέξης. Ξεκινάμε με την πιο συνηθισμένη που είναι:

Λάστιχο 2χ2 / 2χ2 rib stitch Χρειαζόμαστε να ρίξουμε στη βελόνα μας αριθμό πόντων πολλαπλάσιο του 4 δηλαδή 16, 24 κτλ..και πλέκουμε 2 πόντους καλούς και 2 πόντους ανάποδους εναλλάξ. Το πατρόν είναι:
Σειρά 1η: 2κ, 2α / k2, p2
Σειρά 2η: 2κ, 2α / k2, p2
και συνεχίζουμε έτσι όλες τις υπόλοιπες σειρές μέχρι να φθάσουμε στο επιθυμητό μήκος.
Λάστιχο 1χ1 / 1χ1 rib stitch Χρειαζόμαστε να ρίξουμε στη βελόνα μας μονό αριθμό πόντων και πλέκουμε 1 πόντο καλό και 1 πόντο ανάποδο εναλλάξ. Το πατρόν είναι:
Σειρά 1η: 1κ, 1α / k1, p1
Σειρά 2η: 1κ, 1α / k1, p1
και συνεχίζουμε έτσι όλες τις υπόλοιπες σειρές μέχρι να φθάσουμε στο επιθυμητό μήκος.
Λάστιχο 3χ1 / 3χ1 rib stitch Χρειαζόμαστε να ρίξουμε στη βελόνα μας αριθμό πόντων πολλαπλάσιο του 4+3 δηλαδή 19, 24 κτλ..και πλέκουμε 3 πόντους καλούς και 1 πόντο ανάποδο εναλλάξ. Το πατρόν είναι:
Σειρά 1η: 3κ, 1α / k3, p1
Σειρά 2η: 3α, 1κ / p3, k1

Λάστιχο 3χ3 / 3χ3 rib stitch Χρειαζόμαστε να ρίξουμε στη βελόνα μας αριθμό πόντων πολλαπλάσιο του 6+3 και πλέκουμε 3 πόντους καλούς και 3 πόντους ανάποδους εναλλάξ την πρώτη σειρά τελειώνοντας με 3 καλούς και ξεκινάμε την επόμενη σειρά με 3 ανάποδους. Το πατρόν είναι:
Σειρά 1η: 3κ, 3α / k3, p3
Σειρά 2η: 3α, 3κ / p3, k3
Συνεχίζοντας λοιπόν υπάρχουν πολλές παραλλαγές της πλέξης αυτής όπως 4χ2, 5χ1 κ.ο.κ. πειραματιστείτε για να δείτε ποια σας αρέσει περισσότερο αλλά και για εξάσκησκη. Εμείς παραθέσαμε τις πιο συνηθισμένες.

Πουαντερί - Seed stitch
Στην πλέξη αυτή πλέκουμε ένα πόντο καλό και ένα πόντο ανάποδο εναλλάξ σε κάθε σειρά. Φτάνοντας στο τέλος της σειράς αν έχουμε τελειώσει με καλό ξεκινάμε την επόμενη σειρά με καλό, αν έχουμε τελειώσει με ανάποδο ξεκινάμε την επόμενη σειρά με ανάποδο, δηλαδή πλέκω καλό σε καλό και ανάποδο σε ανάποδο. Το πατρόν είναι: 
Σειρά 1η: 1κ, 1α / k1, p1
Σειρά 2η: 1α, 1κ / p1, k1

                                                               ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Όταν μιλάμε για αύξηση ή όταν το πατρόν ζητάει να κάνουμε αύξηση πολύ απλά εννοεί να προσθέσουμε πόντο στο πλεκτό μας. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να γίνει αυτό εδώ θα αναφέρουμε τους πιο διαδεδομένους με την σειρά.
Αύξηση με νήμα από μπροστά-Make one left or Make one front (M1L)
Aυτή είναι η πιο διαδεδομένη αύξηση όταν πλέκουμε. Δημιουργεί έναν πόντο αρκετά σφιχτό και σχεδόν αόρατο πολύ σημαντικό όταν πλέκουμε πουλόβερ ή ζακέτα.
Αύξηση με νήμα από πίσω-Make one right or Make one back (M1R)
Ο τρόπος αυτός αύξησης μοιάζει αρκετά με τον προηγούμενο με την διαφορά ότι βάζουμε την βελόνα μας από μπροστά για να πάρουμε το νήμα και να κάνουμε την αύξηση.

Αύξηση με νήμα από πίσω-Knit front and back (KFB)
Πλέκουμε έναν πόντο καλό και τον κρατάμε στην δεξιά βελόνα δεν τον γλυστράμε, στο σημείο αυτό πάμε στην πίσω θηλιά του πόντου και πλέκουμε πάλι καλή γλυστρώντας αυτή τη φορά τον πόντο στην δεξιά βελόνα. Τώρα έχουμε από 1 πόντο 2 πόντους.
Ζετέ - Yarn over (YO) 
Σε αυτή την αύξηση η οποία είναι εξαιρετικά εύκολη όπως πλέκουμε όλο καλές παίρνουμε το νήμα μας και κάνουμε μία επιπλέον θηλιά στην δεξιά βελόνα. Συνεχίζουμε και πλέκουμε κανονικά. Αυτή η αύξηση δημιουργεί μια μικρή τρύπα και χρησιμοποιείται κυρίως σε διχτυωτά σχέδια.

 


5 σχόλια:

 1. Καλή αρχή σου εύχομαι . Χαίρομαι όταν άτομα που γνωρίζουν πράγματα, έχουν τη χαρά να τα μοιραστούν και με άλλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ευχαριστώ πολύ...βέβαια ακόμα το blog δεν έχει τελειώσει αλλά φιλοδοξώ σύντομα να το ολοκληρώσω και να γίνει όσο μπορεί πληρέστερο για όσους ενδιαφέρονται για χειροτεχνίες, πλέξιμο...είναι πραγματικά μεγάλη μου χαρά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. καλη αρχή με κουράγιο για καλή συνέχεια. πολύ χρήσιμο το αντικείμενο που μας διδάσκεις.και ακόμη καλύτερα τα πατρον που ειναι μετεφρασμένα στα ελληνικά.
  Μαρια Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια είναι για εμένα η καλύτερη ανταμοιβή..

   Διαγραφή
 4. Θελωσχολεςγιαπλεξιμο δωρεαν στον αλιμο

  ΑπάντησηΔιαγραφή