Μακραμέ



  • Λίγα λόγια για το μακραμέ

 Το μακραμέ είναι μία μορφή τέχνης της κλωστουφαντουργίας με δεσίματα κόμπων και όχι ύφανσης και πλεξίματος.
Οι βασικοί κόμποι που χρησιμοποιούμε είναι ο τετράγωνος κόμπος «square knot» και οι κόμποι σε μορφή κρεμάσματος που οι πιο γνωστοί είναι «full hitch» και « double half hitch».
Πιστεύεται ότι ανακαλύφθηκε από άραβες υφαντουργούς τον 13ο αιώνα, όπου με τα νήματα που τους περίσσευαν διακοσμούσαν υφάσματα με κρόσια και κόμπους, πετσέτες μπάνιου, σάλια, πέπλα, ριχτάρια κτλ. Μετά την κατάκτηση των Μαυριτανών η τέχνη του μακραμέ εξαπλώθηκε στην Ισπανία, Ιταλία,  Αγγλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
Αυτοί που ασχολούνταν κυρίως με το μακραμέ και συνέβαλαν στην εξαπλωσή τους παγκοσμίως ήταν οι ναυτικοί. Κατά την διάρκεια των πολυήμερων ταξιδιών τους στην θάλασσα έκαναν περίτεχνους κόμπους διακοσμώντας διάφορα αντικείμενα όπως λαβές μαχαιριών, μπουκάλια, διάφορα εξαρτήματα πλοίων αλλά επίσης κατασκεύαζαν και διάφορα αντικείμενα όπως ζώνες, κοσμήματα κτλ τα οποία πουλούσαν όταν το καράβι τους έπιανε στεριά.
Σήμερα η τέχνη του μακραμέ είναι διαδεδομένη παγκοσμίως , έχει εκμοντερνιστεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και χρησιμοποιείται κυρίως για την διακόσμηση υφασμάτων όπως κουρτίνες, τραπεζομάντηλα, πετσέτες, σε ρούχα αλλά και για την κατασκευή τσαντών, κοσμημάτων όπως βραχιόλια, κολιέ, σκουλαρήκια κτλ..
Στην ενότητα αυτή σας παραθέτουμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά τα απαραίτητα σύνεργα, δωρεάν πηγές εκμάθησης όπως web sites, video στο you tube αλλά και βιβλία με οδηγίες που μπορείτε να αγοράσετε όπως και πατρόν.
Σας συνιστούμε να δώσετε μεγάλη προσοχή γιατί πραγματικά το αποτέλεσμα της τέχνης του μακραμέ θα σας ανταμείψει!!!


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑ

Τα υλικά που χρειαζόμαστε για το μακραμέ είναι τα παρακάτω
  • Ξύλινος πίνακας πάνω στον οποία θα στηρίζουμε τα νηματά μας. Καλό θα είναι να έχουμε καρφώσει και καρφιά για να τα στηρίζουμε ή διαφορετικά αν δεν έχουμε κάποια ξύλινη επιφάνεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  ένα αφρολέξ που θα κάνουμε ακριβώς την ίδια δουλειά.
  • Πινέζες ή καρφίτσες  με μεγάλο στογγυλό κεφάλι
  • Ψαλίδι
  • Νήματα τα οποία μπορεί να είναι σχοινί, σπάγγος, κορδόνι, κερόνημα, κλωστές κεντήματος  ή ότι νήμα προτιμάμε ακόμα και νήματα για πλέξιμο κυρίως βαμβακερό ανάλογα βέβαια με το τι θέλουμε να φτιάξουμε.
  • Λαστιχάκια για να δένουμε τα μακριά νήματα για να μην μπερδεύονται
  • Μεζούρα
  • Πρόσθετα υλικά που χρειαζόμαστε είναι χάντρες, κουμπιά, κοχύλια,χερούλια, κουμπώματα, κτλ.
    Λίγα λόγια για το μήκος των νημάτων που πρέπει  να χρησιμοποιήσουμε..

Η ποσότητα και το μήκος των νημάτων που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φτιάχνοντας ένα project με μακραμέ είναι κάτι ακαθόριστο και μπερδεμένο. Εδώ θα σας αναφέρω κάποια tips πάντα όμως κατά προσέγγιση και εμπειρικά. Εκτός βέβαια αν φτιάχνετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και το πατρόν σας αναφέρει το μήκος των νημάτων που πρέπει να έχετε.

Αν το project που φτιάχνετε έχει μικρά και μεγάλα κενά (σχέδια) και χρησιμοποιήτε μονό νήμα (χωρίς να το διπλώνετε δηλαδή) περίπου θα χρειαστείτε 4 φορές  σε μήκος του τελειωμένου έργου σας σε νήμα. Για παράδειγμα αν φτιάχνετε ένα βραχιολάκι μήκους  30 εκατοστών (τελειωμένο) θα χρειαστείτε 4 χ 30 εκ= 120 εκατοστά νήματος σε κάθε κορδόνι ή απόχρωση.

Αν στο project που φτιάχνετε το νήμα που χρησιμοποιείτε είναι διπλωμένο στη μέση δηλαδή χρησιμοποιείτε διπλό νήμα σε κάθε απόχρωση ή και σε ίδιο χρώμα ακόμα τότε θα χρειαστείτε 8 φορές σε μήκος του τελειωμένου έργου σας σε νήμα. Για παράδειγμα αν φτιάχνετε ένα βραχιολάκι μήκους 30 εκατοστών (τελειωμένο) θα χρειαστείτε 8 χ 30 εκ= 240 εκατοστά νήματος σε κάθε κορδόνι ή απόχρωση.

Επίσης αν το σχέδιο που φτιάχνετε έχει πολλά ανοίγματα (κενά) θα χρειαστείτε λιγότερα μέτρα νήματος, αν όμως το σχέδιο που φτιάχνετε είναι γενικά «κλειστό» θα φτιάξετε περισσότερους κόμπους με αποτέλεσμα να χρειαστείτε περισσότερα μέτρα νήματος.

Όταν το νήμα σας είναι παχύ χρειάζεστε μεγαλύτερη ποσότητα  από όταν το νήμα σας είναι πιο λεπτό.

Πάντα να υπολογίζεται να βάζετε λίγο παραπάνω νήμα για το τέλος γιατί δεν θα μπορείτε να κάνετε κόμπους όταν σας έχει μείνει ελάχιστο νήμα στο τέλος ή δεν θα σας φτάσει για να κάνετε κρόσσια αν χρειάζεται για το σχέδιο ή οποιοδήποτε άλλο διακοσμητικό τελείωμα. Καλύτερα να περισσέψει παρά να μην φτάσει!!

Όταν τα νήματα που χρησιμοποιείτε είναι πολύ μακριά για να αποφύγετε να μην μπερδευτούν μπορείτε στο τελείωμα τους να τα τυλίξετε σε ένα μικρό κουβαράκι πιανοντάς το με ένα λαστιχάκι για να μην λυθούν. Όσο φτιάχνετε κόμπους ξετυλίγεται λίγο λίγο το κουβαράκι σας  και έτσι  δεν μπερδεύονται.

Τέλος εάν έχετε σκοπό να φτιάξετε ένα μεγάλο project όπως μία μεγάλη τσάντα ή εσάρπα ή ριχτάρι καλό θα είναι πριν ξεκινήσετε να κάνετε ένα δείγμα με τα νήματα που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε για να σιγουρευτείτε για το τι μήκος θα έχει το κάθε νήμα που θα βάλετε στην βάση στήριξης των νημάτων σας.

* Πληροφοριακά θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και νήματα μακραμέ μπορείτε να βρείτε στο ebay.


ΚΟΜΠΟΙ ΜΑΚΡΑΜΕ

Οι κόμποι μακραμέ είναι αρκετοί. Σε αυτό το άρθρο θα σας αναφέρω τους βασικούς κόμπους και τους δευτερεύοντες (διακοσμητικούς) με σειρά προτεραιότητας. Επίσης θα σας αναφέρω την αμερικάνική ορολογία και τις συντομεύσεις αυτών αλλά και την ελληνική ορολογία σε όσους κόμπους γνωρίζω..

Ξεκινάμε λοιπόν...

Half Knot (HK) - Μισός κόμπος
Ο συγκεκριμένος κόμπος είναι ένας από τους βασικότερους της τέχνης του μακραμέ. Χρησιμοποιείται στα περισσότερα σχέδια. 
Χρησιμοποιούμε τέσσερα κορδόνια, εδώ το καθένα με διαφορετικό χρώμα ώστε να είναι κατανοητό για τις κινήσεις μας. Αφού στερεώσουμε τα κορδόνια μας ξεκινάμε!! Τα 2 λευκά κορδόνια στο κέντρο τα στερεώνουμε και είναι σταθερά κατα την διάρκεια που δουλεύουμε. Το κόκκινο και το καφέ είναι αυτά με τα οποία θα κάνουμε τους κόμπους.
Παίρνουμε το καφέ κορδόνι και το περνάμε πάνω από τα 2 άσπρα και κάτω από το κόκκινο (εικόνα 1). Τώρα παίρνουμε το κόκκινο κορδόνι και το περνάμε κάτω από τα 2 άσπρα και μέσα από την θηλιά το καφέ κορδονιού (εικόνα 2). Τραβάμε το κόκκινο και καφέ κορδόνιγια να σφίξουμε ελαφρώς και να γίνει ο κόμπος. Συνεχίζουμε ακριβώς την ίδια κίνηση ώστε να δημιουργήσουμε ένα σπιράλ κόμπων όπως φαίνεται στις εικόνες 3, 4.
εικόνα 1
εικόνα 2
Η εικόνα 3 δείχνει το σχέδιο που δημιουργείται όταν φτιάχνουμε συνεχώς τον μισό κόμπο το οποίο φυσικά είναι και πολύ όμορφο για βραχιολάκι.
εικόνα 3
Η εικόνα 4 δείχνει το σχέδιο με μισούς κόμπους πάλι όμως εδώ έχουμε προσθέσει και χάντρες. Οι χάντρες τοποθετούνται πριν ξεκινήσουμε να δουλεύουμε στα 2 μεσαία σταθερά κορδόνια (εικόνα 1). Στην συγκεριμένη φωτογραφία μας εξηγεί η δημιουργός ότι βάζει τις χάντρες σε κάθε 7 κόμπους. Δηλαδή φτιάχνει 7 μισούς κόμπους βάζει μία χάντρα , κάνει άλλους 7 βάζει την επόμενη κ.ο.κ. Ο λόγος για τον οποίο βάζει χάντρα κάθε 7 κόμπους είναι γιατί τόσοι κόμποι είναι απαραίτητοι  ώστε να γίνει αυτό το στριφογυριστό σχέδιο του βραχιολιού. Βέβαια αυτό εξαρτάται από το υλικό που χρησιμοποιούμε δηλαδή σε άλλης ποιότητας νήμα για να γίνει το γυριστό σχέδιο να χρειάζονται περισσότεροι ή λιγότεροι κόμποι ανάμεσα στις χάντρες. Καλό είναι να κάνετε δοκιμές για να έχετε το σωστό αποτέλεσμα.
εικόνα 4
Square Knot (SK) - Πλακέ κόμπος
Ο συγκεκριμένος κόμπος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η συνέχεια του προηγούμενου κόμπου και γίνεται ως εξής: Ξεκινάμε να κάνουμε τον μισό κόμπο και αντί να τον τελειώσουμε βάζουμε το κόκκινο κορδόνι κάτω από τα 2 λευκά σταθερά κορδόνια και πάνω από το καφέ κορδόνι (εικόνα 1). Στη συνέχεια παίρνουμε το καφέ κορδόνι και το περνάμε πάνω από τα 2 λευκά σταθερά κορδόνια και το βάζουμε στην δεξιά κόκκινη θηλια (εικόνα 2).  Τραβάμε ελαφρώς το κόκκινο και καφέ κορδόνει για να δέσει ο κόμπος. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο κάνοντας και τους υπόλοιπους κόμπους. 

εικόνα 1


εικόνα 2

Ας δούμε το αποτέλεσμα στην εικόνα 3. Μία ακολουθία απο πλακέ κόμπους βγαίνει ακριβώς όπως στην παρακάτω εικόνα.
εικόνα 3















17 σχόλια:

  1. Πολύ καλό και κατανοητό άρθρο.. μας βαλλατε ΙΔΕΕΣ και σας ευχαριστώ πολύ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό και κατανοητό άρθρο.. μας βαλλατε ΙΔΕΕΣ και σας ευχαριστώ πολύ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστω πολυ. Ήδη έκανα βραχιολακι με τοο μισό ποντο. Πολυ κατανοητό μάθημα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειναι παρα πολυ καλες οι οδηγιες.Που μπορουμε να βρουμε και αλλες οδηγιες για αλλα σχεδια.Ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ονειρο μου να κανω μια κουρτινα με κροσσια,αλλα πρεπει να μαθω ολα τα βηματα.Που μπορω να τα βρω?Ευχαριστω για το 1ο μαθημα,πολυ κατανοητο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. έμαθα μακραμέ πρόσφατα...το πρόβλημά μου ήταν κάθε φορά πόσο μήκος πρέπει να κόβω τα κορδόνια για κάθε σχέδιο...
    Διαβάζοντας τις παραπάνω πληροφορίες μπήκα στο νόημα...ευχαριστώ για την πολύ εύκολη και κατανοητή παρουσίαση των κόμπων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολυ.σαφεις.οδηγιες.ειναι.τελειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ κατατοπιστική η ενημέρωση.Το κάνει να φαίνεται εύκολο.Μου αρέσουν πολύ τα κοσμηματα μακραμέ. Ειμαι συνταξιούχα χρόνο έχω πιά.Θα προσπαθήσω. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαίνεται εύκολο θα το δοκιμάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστούμε πολύ για την βοήθεια πού μας δίνετε. Θέλω να ρωτήσω πώς θά υπολογίσω τό ύψος και φάρδος μίας κουρτίνας παραθύρου. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή